Kylling på gresk vis


Middagstips på en onsdag! Mulig det er det at vi skal en uke til Rhodos i sommerferien, som gjorde at jeg ble inspirert til å lage middag med gresk preg i går? De siste dagene har det vært mye snakk om å arrangere korpstur til Rhodos sommeren 2017, og nå er det i boks! Bortimot hundre barn og voksen skal dra avgårde siste uken av sommerferien. Selv om jeg har flere reiseplaner før den tid, blir korpsturen noe vi kan gå å glede oss til i flere måneder fremover.

"Det lukter bare aldeles nydelig her", var kommentaren fra husbonden da han kom hjem til middag. Det er alltid hyggelig at noen er sultne og setter pris på maten. Selv om vi ikke er like mange rundt bordet som vi pleide å være, er det alltid hyggelig å møtes etter endt arbeids og -skoledag.

Sjekk de nye grytelappene jeg har laget! Helt supre til å ta glovarme former ut av stekeovnen med, og dekorative ble de også med de små hjertehankene i hjørnet.

Alltid morsomt å servere middag i denne ildfaste formen. Det blir litt ekstra svung over måltidet, når jeg løfter av lokket og sier velkommen til bords! (Nb. Lokket var ikke på når maten sto i ovnen, retten skal bli stekt, ikke kokt.)

Kylling på gresk vis

Dette trenger du til 6 personer: 1/2 kg småpoteter, 1/2 kg grønne bønner, 1 boks med hermetiserte sherrytomater, 6 kyllingfileter, 4 hvitløkfedd, 2 1/2 sitroner (saften fra 1 1/2 og 1 i skiver), 1 pk fetaost, 1 stor løk, 1 ts salt, 1 ts pepper, 1 ts paprikapulver, 4 ss olivenolje, sorte oliven, 2 ss frisk oregano og 2 ss frisk persille + mer persille til garnering. 225° i 25 min. (Jeg halverte oppskriften, og det ble rikelig med mat til tre voksne)

Slik gjør du: Skjær hver kyllingfilet i 4-5 biter og legg dem i en stor bolle sammen med saft fra 1 sitron, hvitløk, oppskåret paprika, salt, pepper og 2 ss olivenolje. Bland det godt sammen og sett det til side. Rens bønnene og knekk av endene med stilkfeste, legg de i en annen bolle sammen med grovt oppskåret løk, småpoteter (behold gjerne skallet på hvis det er nypoteter), saften av 1/2 sitron, hermetiske tomater og 2 ss olivenolje. Bland det godt sammen. Hell først grønnsakene, så kyllingfiletene i en ildfast form og ha i sitronskiver og ca 12 oliven. Stekes i ovnen, og etter 20 min tilsettes smuldret fetaost, før det stekes videre i 5 min.

Et observant øye legger kanskje merke til at jeg ikke hadde i oliven. Det var av hensyn til de andre to som skulle spise middag, og som ikke er like begeistret for den smaken. Men, oliven kan serveres i en skål ved siden av til de som måtte ønske det.

By the way, håper alle kom seg helskinnet hjem i går! Snakk om isete føre. Det var småskummelt å bevege seg ute, enten det var til fots eller med bil.