Blomster til helgenI går var jeg på blomsterkurs hos japanske Yasuko Oki. Det siste halvannet året har vi vært igjennom flere tema og teknikker. Ettermiddagene i blomsterverkstedet hos Børskes blomster, er både lærerike, inspirerende og særdeles hyggelige. Som en av de andre deltakerne skrev på Face book; Dette er avhengighetsskapende! Tema denne måneden var vinter, utfordringen lå i å ta med en vase hjemmefra, for så å lage et arrangement som passet til nettopp den vasen. Vi var fem damer på kurs, og ingen hadde med lik vase. Det var runde, rette, høye og lave vaser, laget av porselen, keramikk, sølvplett og både i klart og farget glass.Yasuko innledet med å gå igjennom forskjellige teknikker for hvordan man kan dandere blomstene, avhengig av vasenes form og utseende. Blomsterutvalget besto av roser, krysantemum, freesia, anemoner, eustoma og eucalyptus. I tillegg kunne vi bruke phomium eller aspidistra, dersom vi valgte å lage støtte for blomstene med naturlige materialer (Hanakubari). Som alltid gjaldt det å tenke på harmoni, kontrast, balanse og aksent i farge og fasong. Det er veldig nyttig å gå på kurs, for man trenger kyndig veiledning og øvelse i å trene opp sansene.Jeg hadde tatt med meg min Holmgaard skål, fra Old Engelish-serien til Claus Dalby. Skålen er nydelig, men har alltid syns det har vært vanskelig å finne passende teknikk og blomster til den. Jeg endte opp med å benytte aspisistra, til å lage støtte i form av sylindere for blomstene mine. Min læringsstige var bratt, men med litt magi fra Yasukos hender ble det en flott vinterdekorasjon. Med et åpent sinn, kan man kalle min Hanakubari en fusion, eller krysning mellom nordisk og japansk stil.Det er ikke alltid det er anledning for de store blomsterarrangementene. En blomst i en vase kan ofte være nok, spesielt hvis det er gjort med litt kløkt og finesse.Det er ikke pyntet til påske hos meg riktig ennå. Men de siste dagene har jeg vært travelt opptatt med å applikere små brikker, som kommer på trykk i Familien om noen ukers tid. Den litt uhøytidelige og gale hønseflokken min, kunne godt trenge en oppdragende og vakker krysantemum som center piece. Så slik skal den få ligge inntil mandag, for da skal den leveres for fotografering.