Hjemmelaget fiskegrateng


Si hallo til "sjefen" i huset! Hjemmelaget fiskegrateng til middag får husbonden til å smile fornøyd, og en mann med godt humør er det viktig å ta vare på. Min morfar var opptatt av at det måtte være en "sjef i huset", og i hans verden var nok det mannen. -Og var det ikke mannen som var sjef på alle områder, var det fordi han hadde delegert ansvaret. Ha- ha, det var tider det! Spøk til side. Det er godt å være to voksne i en familie, som kan være til hjelp og støtte for hverandre i hverdagen. Det er viktig med en god atmosfære i hjemmet, og middagsmåltider hvor alle er samlet er med på å skape det.

Av og til får jeg ånden over meg og lager en stor porsjon fiskegrateng i håp om at det kan være middag til to dager. Selvfølgelig kommer det an på hvor mange man er rundt bordet, men denne oppskriften bør holde til seks personer.


Du trenger; 6 torskefileter, 1 finhakket gul løk, 1 pose babyspinat, 1/2 finsnittet purre, 4 dl kokt makaroni, 1+3 ss smør, 3 ss hvetemel, 2 ss olivenolje (gjerne m sitron), 5 dl helmelk, 3 dl fiskekraft, salt og pepper, 1 knivsodd muskatnøtt, 2 egg, 1 1/2 dl revet ost, 4 ss strøbrød


Slik gjør du; Kok opp lettsaltet vann og la fisken trekke i ca 10 min. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Surr løk, spinat og purre forsiktig i en panne. Ha fisk, makaroni og grønnsaker i en ildfast form, bland det sammen, tilsett gjerne litt olivenolje. Fisken vil falle lett fra hverandre. Lag en tykk hvit saus, smak til med krydderier og ta sausen av platen, før eggeplommene røres inn. Stivpisk eggehviten og bland den lett ned i sausen. Hell sausen over fiskeblandingen, ha strøbrød og revet ost på toppen. La fiskegratengen steke ved 225 ºC i 20-25 min. Serveres med nykokte poteter og gulrøtter.

Ja, det blir litt kjeler og oppvask, men det er det vel verdt. Min lille hemmelighet er oliven og grønnsitronolje pluss fiskekrydder fra Olivers & co, det gir fiskegratengen et friskt og aromatisk løft. Håper du lot deg inspirere, og at maten vil smake!