Blåbærkake med crumbletopping


Det gjelder å holde det man lover! I dag er det skikkelig surt og regnfullt ute, og jeg misunner ikke husbonden som må jobbe utendørs. Håper han blir gledelig overasket når han kommer hjem til nybakt kake. Startet opp med å bake rett etter frokost, så har kaken fått stå og godgjøre seg på kjøkkenbenken, mens jeg har sittet varmt og godt inne og skrevet strikkemønster.


For en tid tilbake skrøt jeg av nevøen min som hadde bakt så nydelig blåbærkake, vel det er denne kaken jeg snakket om. Jeg var så imponert over kjøkkenferdighetene til den unge mannen, og spurte pent om jeg kunne få oppskriften. " Den er på engelsk altså, tante Hanne", var svaret jeg fikk. Jeg sa at det skulle nok gå bra det, for jeg har jo snoket rundt i engelskspråklige kokebøker før. Uansett, senere på kvelden fikk jeg melding på Messenger med utførlig fremgangsmåte på norsk. Kan tenke meg at det er flere enn meg som kan la seg friste til å bake blåbærkake, så her kommer oppskriften, akkurat slik jeg mottok den.

Blåbærkake med crumbletopping à la Oscar


Crumble topping:

150 g mel 180 g sukker 1 og 1/2 teskje kanel 150 g smør i terninger (avkjølt)

Bunnen:

300 g mel, 3 teskje bakepulver, 1 teskje salt, 150 g smør (romtemperatur), 300 g sukker, 3 egg, 1 og 1/2 teskje vaniljeekstrakt, 250 ml melk, 0,8 kg blåbær


Lurt å begynne å kutte smør i terninger og legge det i kjøleskapet. Det gjør det lettere å lage crumble toppingen.

Bunnen: Bland sammen melet, bakepulveret og saltet i en bolle. I en annen bolle bruk en miksmaster og miks smøret til det er mykt. Ha så opp i sukkeret og miks til det er lett og luftig. Ha så opp i eggene og vaniljeekstrakten og miks det inn. Ha så opp i blandingen fra den første bollen i tre porsjoner. Og melken i to porsjoner. Først mel mils, og så melk miks osv.

Crumble toppingen: Bland sammen melet, sukkeret og kanel. Ha så opp i smøret og gjør det til brødsmulelignene konsistens. Kan enten bruke hendene, to kniver og kutter smøret inn i blandingen eller food processor. Smør en form og ha kakeblandingen oppi først, så blåbærene og så crumble toppingen. Sett i ovnen på 180 grader midt i ovnen. La den stå i 70-80 minutter.


Dersom du lager kaken og den faller i smak, .... Fryktelig dumt skrevet, den bare må gå rett hjem. Vel, det er morsomt å høre hva du syns. Jeg lover å videreformidle alle lovord.